HTML

Farkasok báránybőrben

2014.06.24. 20:26 nyirilaci

Ebben a bejegyzésemben szeretném kifejteni nektek, miért nem javaslom a húsipari munkákat Németországban.

Vannak kint dolgozó ismerőseim, akik már évek óta Németországban dolgoznak. Köztük az a barátnőm is, aki annak idején segített megtanítani kisebb nagyobb sikerekkel a csirkecombcsontozást. (Lásd a Csontnélkül, című bejegyzésemet). Ő kint él már egy ideje a fiával. Húsiparban dolgoznak, és láthatólag jól érzik kint magukat.

Minden elismerésem az ilyen embereké, akik megállják a helyüket a húsiparban, Németországban.

De van olyan ismerősöm is, aki akármennyire szívós volt, nem tudta megtartani a kinti munkáját, annyira kegyetlen körülmények uralkodnak sokszor egy-egy adott gyárban.

Ő pedig ez a srác például, úgymond „tökös gyerek volt”. Sportember, akinek az élete a versenybiciklizés volt. Még Magyarországról ismertem, ahol például több tíz kilométerről járt be Debrecen egyik gyárába dolgozni a biciklijén tekerve.

Munkatársam volt és sokszor mesélte, hogy Vasember versenyeken is részt vesz, ami abból áll, hogy több napon keresztül tekernek, ha kell addig, míg a fáradtságtól szó szerint ki nem dőlnek, és le nem esnek a bicikliről. Megy utánunk egy autó, és sorra szedi össze a versenyzőket és a bicikliket. Az utolsó, aki még versenyben maradt az a győztes.

Na szóval ez a srác is kiment Németországba, húsiparba dolgozni és nagyon sokáig bírta, Már úgy volt, hogy lakást szerez odakint és megállandósul, de egyszer csak hazajött.

Pedig ha valaki jó fizikumúnak nevezhető, akkor az ő volt.

Általában az emberek újsághirdetések vagy internetes hirdetések alapján próbálnak külföldi munkát találni, ahogyan én is tettem annak idején.

Általában olyan dolgokat írnak a hirdetésekbe, ami hamar felkelti a munkavállaló érdeklődését. Magas bérezés, nem igényel szakmai tudást, mert betanított, és elhangzik a varázsszó is NYELVTUDÁS NEM SZÜKSÉGES, vagy NYELVTUDÁST NEM IGÉNYEL. Ez úgy elvarázsolja általában a jelentkezőket, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják a hirdetés többi részét például azt, hogy feltételei: jó fizikum, nagy teherbírás precíz, pontos munkavégzés.

Ez után általában vagy egy telefonszám van megadva vagy egy E-mail cím.

Ha a telefonszámo(ka)t felhívja az ember, akkor ugyanazt elmondják, amit leírnak a hirdetésben, csak kicsit bővebben.

Sokan elvállalnak mindent és belemennek akármibe csak munkájuk legyen és örülnek végre hogy van egy hely ahol nem kell nyelvtudás.

Aztán ha az ember elvállalja a munkát, akkor már mehet is kifelé Németországba.

Mondjuk nekem szerencsém volt annak idején, mert elmondták tisztességesen, hogy hová menjek szerződést írni, ha akarok dolgozni és azt is milyen munka vár rám. Tudtam, hol lakik a vállalkozó stb. ha baj van hová mehetek reklamálni meg ilyesmi. Sőt ki is vittek autóval Németországba, ahol a munkát mi szúrtuk el. (Lásd: Deutschland über alles: Egy 20 perces pucskisérlet története, című bejegyzésemet itt a blogban)

De halottam már olyan esetről is hogy a vállalkozó azt mondta az embereknek, hogy egy kibérelt terembe jöjjenek el egy adott időpontba, mert tesztet szeretne velük íratni, és be szeretné őket regisztrálni.

Volt egy ismerősöm, aki pontosan beleszaladt egy ilyen vállalkozóba.

Berettyóújfaluba kellett kimennie Debrecenből egy előre kibérelt terembe. Ott várta őket a vállalkozó és mindenkivel kitöltetett egy tesztet a hihetőség kedvéért és mindenkinek felvette az adatait. Majd közölte, hogy fizetniük kell egy kis regisztrációs díjat is. Ami végül is nem volt sok de abban az esetben több száz ember jelentkezett a Németországi munkára és sok kicsi sokra megy alapon, jól megszedte magát.

Majd jól megvárakoztatta a jelentkezőket és „kijavította a teszteket”. Érdekes módon mindenkinek sikerült és mindenki bejutott, mindenkinek tudott munkát ígérni. Még elő szerződéseket is készített.

Elmondta nekik, hogy a kiutazás önkéntes lesz vonattal. Menjenek az adott német városban az adott időpontban és majd ő várni, fogja őket a vasútállomáson. Ha találkoznak, elkíséri őket a szállásra és a húsüzembe ahol majd másnap, felvehetik a munkát.

Az ismerősöm még hitelt is vett fel, hogy ki tudjon utazni Németországba. Rengeteg ember utazott ki az adott időpontban az adott városba. De nem várta ott őket senki a vasútállomáson.

A német rendőrség vette észre, hogy már mióta ott tömörülnek, csoportosulnak a peronokon és akkor derült ki, hogy ők bizony egy csalás áldozatai lettek, ami majdnem hetente előfordul, és a német rendőrök ismerték már ezt a helyzetet.

Mindenkinek vissza kellett vonatoznia még azon a napon Magyarországra. Itt hiába tették meg a feljelentést a vállalkozójuk már mesze járt. A regisztrációs pénzekkel, és valószínűleg megérte neki az ország másik végéből eljönnie arra a napra „bohóckodni” embereket becsapni. Kifizette a kevés terembérlési díjat, gondolom és a többit zsebre vágta. Több száz embernél ez már nagyon jó pénz lehetett neki.

A másik véglet mikor nem csapják be a munkavállalót és autóval, buszokkal jutnak ki az emberek egy-egy adott vállalkozó segítségével dolgozni és ott már teljesen kiszolgáltatottak, lesznek. Elfogadják a munkát és megpróbálnak beállni a sorba.

Következő bogbejegyzésemben kielemezek egy újsághirdetést, hogy lássátok, mire számíthatnak ezek az emberek.

Szólj hozzá!

Címkék: csalás Németország Deutschland németországi munka húsipari munka

A bejegyzés trackback címe:

https://sohasohaneaddfel.blog.hu/api/trackback/id/tr826412449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása